Hvordan skrive gode markeringer i fagbøker?

Postet av Christian Hofland den

Du har en blank og fin bok og er klar for å studere. Mange timer skal brukes på lesesalen med hodet dypt nedi pensumbøkene. Men før du begynner skal du få noen tips om hvordan du kan skrive best mulig notater i bøkene mens du studerer.

Ca 25 % av bøkene vi får inn har markeringer, enten med markeringstusj, blyant eller kulepenn. Det er stor variasjon i kvaliteten på markeringene mellom studentene. Noen markerer nesten alt de leser - nesten som om pupillene fargelegger alle linjene og bokstavene de kommer over. Andre markerer kanskje bare 1 setning i hvert kapittel. Hva som fungerer best for den enkelte, varierer fra person til person. Her kommer vi med noen generelle tips:

  • I fagbøker oser det av faktaopplysninger. Det er helt umulig å huske alt. Notatene i bøkene skal hjelpe deg med å forstå essensen av det du har lest. Det er ikke nødvendig å markere hver eneste faktasetning du har lest for å huske denne senere. Forstå helheten, ikke fokuser på detaljene. Less is more.
  • Skal du lese boken en gang eller flere ganger? Noen foretrekker å hurtiglese en gang først, og så lese boken en gang til mer nøyaktig for å vite hva som skal markeres. Andre gjør motsatt: de foretrekker å nilese først med notater, og deretter skumlese det viktigste andre gang når man ser hva man har markert tidligere.
  • Finn ditt eget system for markeringer. Du kan bruke forskjellige farger til forskjellige deler av teksten, eller koder/tegn. For eksempel du kan markere noe med gult hvis du ikke forstår det, rosa hvis noe er eksamensrelevant osv. Marker med stjerne hvis noe er særlig interessant. Poenget med notater er at du kan skumlese gjennom de viktigste delene av boken på et senere tidspunkt, som før eksamen.
  • Bruk margene i boka til å skrive notater. Ha gjerne en dialog med forfatteren. Kanskje får du svaret på spørsmålene senere i boka? En god bok er et verktøy som skal brukes!

Har du lyst til å bli bedre til å lese? Vi anbefaler denne boken, Hurtiglesing. Her finner du flere tips til hvordan du kan få mer ut av bøkene, og lese fortere.


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nye innlegg →

Salg

Unavailable

Sold Out